Bortom Stjärnan

9789137120409_200x_bortom-stjarnan

 

Titel: Bortom Stjärnan
Författare: Elisabet Nemert
Utgivningsår: 2010
Genre: Drama, romantik
Betyg: 5/10

 

 

Handling: Dottern Sofia är född under år 0 och växer lyckligt upp i den lilla staden Betlehem. Med ödets vilja leds hennes väg bort mot Alexandria i Rom där hon får chansen att pröva sina kunskaper inom handeln och  att bygga upp något eget trots att alla odds är emot henne i en stad styrd av män. Beslutsamt håller hon fast vid sin tro på mänskligheten och sin unga dröm.

Stil: Boken har egentligen ett ganska sliskigt språk där människorna hela tiden blåögt tror på att “de högre makterna leder deras steg”. Det utspelar sig i början av Jesus födelse och språket är anpassat för att vara något emellan gammalt och nytt vilket fungerar rätt bra och ger en bit mer inlevelse. Tid läggs på detaljer men kan tycka att det svävar iväg lite för mycket ibland och blir mer till ett meningslöst rabblande.

Omdöme: Det jag gillar med boken är att det aldrig finns en fast karaktär. Under hela bokens gång hoppar den ner i generationer, dotter från dotter. Den börjar med Sara, fortsätter sedan till dottern Sofia som är själva huvudkaraktären i boken  och avslutar med ett växlat perspektiv mellan hon och hennes egen dotter. Boken följer också huvudkaraktären under hela livet och det är lätt att se hur hon förändras genom tidens gång, från att vara en godtrogen ung flicka till en rättvis, beslutsam kvinna. Vissa delar av boken känns dock mindre välskrivna och alla människor man möter verkar blåögt tro på en sorts högre makt utan någon anledning vilket får boken att verka rätt tom och framkrystat. Det är tänkt att Sofias väg hela tiden mystiskt ska korsas med  Jesus som föddes under samma tid med författaren får det att verka tvingat och det sker inte på ett snyggt sätt.

Jag minns att jag verkligen gillade boken när jag läste den första gången men efter denna omläsning så kändes det bara sliskig. Jag tror nog tyvärr inte att denna bok är något jag skulle rekommendera vidare.

Leave a Reply