The Scorch Trials

Maze-Runner-Scorch-Trials-James-Dashner

 

Titel: The Scorch Trials
Författare: James Dashner
Utgivningsår: 2010
Genre: Drama, sci-fi, thriller
Betyg: 8/10

 

 

 

Handling: “The scorch trials” är andra boken i serien Maze runners (se första recensionen här) i vilket testerna fortsätter. Efter att ha lyckats fly från labyrinten hamnar de på ett nytt ställe som inte alls är lika säkert som de trodde. De får reda på att världen är drabbad av en sjukdom vid namn “The Flare” som långsamt gör dig galen och att de inte alls flytt från WICKED, bara blivit lurade till fas 2. Thomas och “The Gladers”, vilket de kallade dem själva inuti labyrinten, blir lovade ett botemedel mot sjukdomen om de lyckas ta sig över en öken på ett antal dagar. Utan något val så blir det tvungna att fortsätta kämpa för överlevnad.

Omdöme: Det första som slog Maze-Runner-2-3mig var hur olik filmen är från boken. Jag råkade se filmen först vilket var förvirrande när man kommer till boken då storyn är helt annorlunda förutom de stora huvuddragen. Kort jag jag säga att jag älskade de både varianterna lika mycket men förvirrande att se två olika sidor.

Handlingen är väl uppbyggd och utplanerad med små hintar längs vägen, vilket är den typ av bok jag gillar bäst. Boken har ett tydligt mål men stöter hela tiden på varierande problem som gör det svårt att uppnå det. Vissa är förutsägbara och enkla, som (spoiler alert) när Brenda och Thomas blir kidnappade men räddade av deras vänner och vissa är mer komplicerade och får dig att ifrågasätta karaktärer och den egentliga anledningen till varför de är i händerna på WICKED. Dubbelspel på dubbelspel. Handlingen är smidigt upplagt och huvudpersonen får ständigt små minnesglimtar som hjälper till att ta reda på vad WICKED projekt går ut på vilket får dig att vilja fortsätta läsa den. Man fattar lätt tycke för huvudkaraktären och kan lätt leva sig in i hans sits, blir han förrådd känner du dig också förrådd vilket jag tycker är ett bevis på ett bra jobb från författarens sida.

Jag rekommenderar absolut denna bok vidare och faktiskt även filmerna tycker jag är värda att se. Handlingen är så olik att det på ett sätt gör det ännu mer intressant.
Nästa bok blir “The Death Cure” (som den heter då jag läser serien på engelska) hoppas författaren håller måttet ända fram.

Leave a Reply